Atlétika
Nagy Marcell

MTK legendárium | 277. rész

Publikálva: 2023.06.11 Frissítve: 2023.06.08 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Az MTK úszógárdáját itt nevelte fel Szekrényessy” 58. rész.

Az MTK-alapító az 1881-es első magyarországi nemzetközi úszóversenyt követően, 1885-ben újabb fővárosi verseny szervezésbe kezdett, méghozzá Budapest-Budafok között.

A „Margitszigetről Budafokra tervezett társasúszás iránt sport-körökben nagy az érdeklődés.

Az 1885. július 12-re kiírt versenyt – az időjárás kedvezőtlen volta miatt – egy ízben le is kellett fújni, mely végül július 15-én kerülhetett lebonyolításra. A korabeli kommentár lelkesült szavakkal üdvözölte Szekrényessynek a fővárosi úszóéletet előmozdítani kívánó törekvését. „Oly távúszást rendezett ma egy nagyobbrészt fiatal sportkedvelőkből álló társaság, mely a távolság tekintetében egyedül áll a főváros sportkrónikájában.”  

A Szekrényessy és tanítványai által szervezett versenyre összesen ötvennégy úszó nevezése érkezett, melyek közül végül húsz induló állt rajthoz, köztük maga a főszervező, Szekrényessy Kálmán.

A Margit- és Lánczhídon, valamint a partokon és hajókon kendővel integettek s éljeneztek az úszók felé. Az indulás a Margitsziget kis nyúlványáról történt, pontban 3 óra 20 perczkor.”                         

A versenyzőket összesen három, nagyobb csónak kísérte, melyek közül kettő szállította az úszók ruháit, míg a harmadikban a fővárosi főkapitányság részéről kiküldött rendőrorvos és tisztviselő foglalt helyet. A versenyben immár az ifjú sportolói gárda csapott össze a hőskort képviselő Szekrényessy Kálmánnal. A harminckilenc esztendős veterán, „a magyar úszósport doyen-je” mégis derekasan helytállt, és a pálya nagyrészén a mezőny élvonalában küzdött.

A gőzhajók mind kitértek vagy megállottak, kivéve a Vámháznál közeledő csavargőzöst, mely a távúszók közé vágott.

Végezetül a promontori uszodánál lévő célba tizenegy versenyző érkezett be, bajnok a nagy lelkesedéssel fogadott Szekrényessy Kálmán lett.

A Margitsziget-Promontor közötti távúszás, Szekrényessynek köszönhetően nagy sikerrel végződött. Ezen felbuzdulva az úszás apostola – régi dédelgetett álmaként – a hölgyeket is csatasorba kívánta állítani: „A tegnapi sikerült távúszás […] mindenféle nagy érdekeltséget keltett, úgyhogy a kirándulást már jövő vasárnap ismétlik. Ez azonban már sokkal érdekesebb lesz és valószínűleg népesebb is, mert hölgyek is vesznek benne részt.” 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!